Stanislava Mažeikienė – kulinarinio paveldo puoselėtoja
„Mūsų duonelės receptas keliauja iš kartos į kartą,- aš ją kepu nuo 1993 m. Gausi mūsų vienuolikos (mes ir mano tėveliai) šeimyna duonos iš parduotuvės neperka, duoną jau kepa ir mano sūnus Antanas,“ – su džiaugsmu kalba duonos kepėja.
Duonos receptas
5 kg rupiai maltus ruginius miltus užplikome 6 litrais 78oC vandens, į miltus iš anksto įmaišyti pusę stiklinės kmynų, visa masė išplakama gerai, kad apsaltų. Indas uždengiamas ir laikomas kambario temperatūroje, kol atauš (maždaug 2 val.). Dedamas duonos raugas, išminkoma ir rauginama 12 val., atidedamas raugas kitam kartui – maždaug pusė stiklinės. Į masę dedama druskos, minkoma tol, kol nebekibs tešla prie rankų. Duonelė vėl rauginama 2 val., dedama į skardą, kepama 2 val. 200oC orkaitėje.